Julkaistu lehdessä 3/2020 - Käsityö

Pientalot

Talo SAHA

Ark'Aboa

Arkkitehdit Kimmo Salmela, Pia Helin
Sijainti Säkylä
Laajuus 207 + 99 m2
Valmistuminen 2020

Suunnittelijalta – Kimmo Salmela: Omakotitalo sijaitsee maalaiskunnan keskustassa Satakunnassa, Pyhäjärven rannalla. Nelihenkinen urheileva lapsiperhe halusi rakentaa kohtuukokoisen kodin, jossa arjen käytännön tarpeet ja estetiikka yhdistyvät. Sisätiloihin luotiin pitkiä tilasarjoja. Hulppean järvimaiseman ja naapureiden läheisyyden vuoksi rakennuksen kaikki tilat avautuvat järven suuntaan. Sisäänvedetty terassi on suojassa ympäristöltään ja liialliselta auringolta. Sekä pää- että talousrakennus ovat puuverhoiltuja ja puurunkoisia. Vesikaton muotoilu tekee kokonaisuudesta veistoksellisen.

Rakennuttajaparin oma vahva näkemys – samansuuntainen kuin arkkitehdillakin – ohjasi sisustussuunnittelua. Sisätiloissa näkyvät rakenteet ja pinnat ovat rosoisia; materiaalien tuntu on vahva. Lattiat ovat valettuja savilattioita ja seinät pääasiassa savirappausta tai vanhaa patinoitunutta ulkovuorilautaa. Urakoitsija teki kaikki savipinnat itse kouluttauduttuaan ensin materiaalitoimittajan järjestämällä kurssilla. Kaikessa on nähtävissä käsityön jälki. ↙

Valokuvat Vesa Loikas